Je kan uitstekend leren verkopen, ook als je niet als verkoper bent geboren

Veel ondernemers die ik spreek, hebben problemen om voldoende klanten, laat staan ideale klanten, aan te trekken. Ze vinden acquisitie maar lastig.

Ik vind dat iedere ondernemer moet beschikkende over uitstekende salesvaardigheden. Zowel de ondernemer die zelf de verkoop doet, als de ondernemer die een verkoopteam aanstuurt.

Sommigen ondernemers denken dat ze niet kunnen verkopen want ze zijn niet ‘als verkoper geboren’. Maar dat vind ik helemaal niet. Het is gewoon een vaardigheid die iedereen kan leren, zoals fietsen of autorijden.

In het bedrijfsleven begon ik als accountmanager; ik had dat nog nooit gedaan en dacht dat ik daar helemaal niet goed in was. Om me heen zag ik snelle jongens met vlotte babbels. Al snel kwam ik erachter dat dit niet mijn stijl van verkopen was. Maar ik bleek wel in staat om heel goed te verkopen. De sleutel tot mijn succes was dat ik een goede verbinding met mijn klant wist te maken.

Toen ik begon als ondernemer stond ik mijn eigen product te verkopen op de markt. Het was helemaal niet leuk; bijna niemand wilde mijn product kopen. Ik ervoer dat als een aanval op mijn eigenwaarde. Maar daar had het natuurlijk niets mee te maken.

Ik heb door deze ervaring lang gedacht, dat het verkopen van mijn eigen producten en diensten iets anders is dan verkopen in loondienst. Maar daar denk ik nu heel anders over.

Ik wist toen een aantal dingen niet, die ik nu wel weet:

  1. Niet iedereen heeft je product of dienst nodig. Daar kunnen honderden redenen voor zijn, maar het is geen persoonlijke afwijzing van jou.
  2. Slechts een klein percentage van de mensen of bedrijven aan wie je probeert te verkopen, zegt ja.

Als verkopen zo belangrijk is, hoe komt het dan dat veel mensen er moeite mee hebben? De reden is dat:

  1. het een gevoel van ongemak kan oproepen en
  2. het een beroep doet op een set van vaardigheden, die vaak niet allemaal even sterk zijn ontwikkeld.

De eerste stap die je kunt zetten om verkopen te leren, is om een realistische visie op verkoop te ontwikkelen. Daarmee kun je jezelf veel ongemakkelijke gevoelens besparen.

Als je leert hoe je kunt verkopen, word je veel effectiever als het gaat om het beïnvloeden en overtuigen van anderen.

Maar de belangrijkste reden waarom verkopen zo’n belangrijke vaardigheid is, is dat het je in staat stelt om het bedrijf te hebben dat jij voor ogen hebt. Als je eenmaal leert hoe verkopen werkt, ligt er een wereld voor je open om met je talenten en passie een succesvol bedrijf te runnen met hoge netto marges en volop continuïteit.

Wil je mijn persoonlijke hulp, vraag dan vandaag nog een gesprek met me aan via deze link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *