OVER BABETTE

Van jongs af aan heb ik een passie voor strategie. Het is dan ook geen toeval dat ik na het afronden van mijn rechtenstudie aan de Universiteit van Utrecht advocaat werd om allerlei juridische puzzels op te lossen. Vanaf 2000 heb ik een juridische carrière achter me gelaten en ben ik overgestapt naar het bedrijfsleven.

Mijn eerste B2B-saleservaring was bij KPN. Ik leerde in een complexe nieuwe markt winstgevende klantrelaties op te zetten en uit te bouwen. Daarna heb ik nog vele jaren leiding gegeven aan sales- en salesconsultancyteams bij KPN en een ander corporate bedrijf.

Naast verkopen had ik interesse in het ontwikkelen van producten en innovaties. Zo stond ik aan de wieg van de breedband internetontwikkeling in Nederland. En heb ik onder andere meegeholpen aan de ontwikkeling van het eerste TV aanbod van KPN. Nu vinden we het heel normaal om te kijken naar TV van KPN of T-Mobile. In 2005 was dat niet normaal.

In 2012 had ik de behoefte om te werken bij een kleinere onderneming. In het management-team van Gemnet B.V. – 100 man groot – kreeg ik de leukste verantwoordelijkheid; portfoliomanagement en innovatie, marketing en communicatie. Het was nodig om het portfolio aantrekkelijker en winstgevender te maken.

Gemnet was een uiterst succesvol bedrijf met een fors rendement en een riante marktpositie. Nog wel. Want er was in de laatste jaren wel iets veranderd. Er waren concurrerende bedrijven op de markt gekomen die langzaam maar succesvol aan de marktpositie knaagden. Ons portfolio was breed en complex. De concurrentie leek gefocust en flexibel. De omzet liep terug en marges werden kleiner. Het was plotseling heel hard werken. Met minder omzet was dat wel een probleem, want de kosten liepen gewoon door. Ons bestaansrecht stond ineens onder druk. De stagnatie leek uit het niets te komen (wat natuurlijk niet het geval was).

Maar dit was ook een kans… om hetzelfde succes als vroeger te behouden of zelfs te overtreffen (want dat kan), moesten we veranderen. Een nieuwe visie, nieuwe producten en diensten, misschien andere klanten of een overname.

Met mijn team hebben we een visie en groeistrategie ontwikkeld. Producten werden gesaneerd. Anderen werden ontwikkeld, al dan niet in samenwerking met softwarebedrijven. Het bedrijf kwam in een flow. We werden aantrekkelijk voor partners en mensen wilden graag bij ons komen werken.

In 2015 had ik behoefte aan meer vrijheid. Vrijheid in werktijden, om meer geld te verdienen, om met alleen maar leuke, ambitieuze en inspirerende mensen te werken en richtte ik Soegies Strategie op.

Vanuit dit bedrijf help ik MKB-ondernemers in de B2B hun groeiambities te realiseren door samen een succesvolle groei- en marketingstrategie te ontwikkelen en te coachen op de uitvoering. Een strategie is echt niet alleen voorbehouden aan multinationals. Ook voor MKB-bedrijven is dit belangrijk want bedrijven met een strategie behalen betere resultaten en sneller.

In mijn carrière en bij mijn klanten zie ik dat één van de belangrijkste problemen van succesvolle ondernemers en management teams is dat ze vastlopen in tijd en complexiteit. Hierdoor dreigen ze overwerkt te raken, maken ze te weinig winst en kan hun bedrijf niet langer groeien. Ze leggen de lat minder hoog voor zichzelf en het bedrijf. Soms vertellen ze me minder lol te hebben in het ondernemen dan voorheen.

Mijn aanpak is erop gericht om te vereenvoudigen en te groeien, voorspelbaar en betrouwbaar, zonder het team te moeten verdubbelen. Het gaat altijd gepaard met het verhogen van de betrokkenheid van medewerkers bij het succes van de organisatie. Op deze manier ontstaan er ongekende businessmogelijkheden en houdt de ondernemer meer tijd over voor de dingen die het belangrijkst voor hem/ haar zijn.

Ik ben gecertificeerd als strateeg en businesscoach.

Mijn motto is ‘Leef het leven’. In plaats van dat het leven mij leeft. Ik wil graag aan het roer staan en ben ambitieus maar het zal nooit ten koste gaan van mijn lieve gezin, familie en fijne vrienden. In 2018 ben ik heel ziek geweest. Sindsdien besteed ik veel tijd per dag aan ontspanning van lichaam en geest. Nu ik weet welk positief effect dat heeft op mij, had ik daarmee al veel eerder moeten beginnen. En ik kan het iedereen aanraden.

Ik hou van de zee en het strand. Daar krijg ik de beste ideeën. Mijn gezin, inspirerende coaches en collega ondernemers, inmiddels vrienden, inspireren me om mijn ambities waar te maken. Ik help je graag jouw ambities waar te maken.

Wil je me spreken, neem contact met mij op en ik zal zo snel mogelijk reageren!